Maailma paranee vaikka päätä seinään hakaten

Riika Kivelä -

Parjatut EU-hankkeet ovat monen mielestä aikalailla hukkaan heitettyä touhua. Siltä se vaikuttaa joskus pitkään hankkeita tehneenkin mielestä. Aikaa, rahaa ja resursseja tuntuu palavan enemmän byrokratian pyörittelyyn kuin siihen, että kehitystä tapahtuu. Mutta tapahtuuhan sitä.

On vaikeaa todentaa sitä, mikä on jonkin hankkeen ansiota vai olisivatko asiat edenneet muutenkin. Uskon kuitenkin, että yhteistyö on taatusti syventynyt ja lähentänyt toimijoita, kuten tutkijoita, yrityksiä, kehittäjiä ja viranomaisia. Joskus idean kanssa ollaan liikkeellä liian ajoissa tai väärällä foorumilla, joskus ajoitus ja tekijät osuvatkin nappiin.

Lähentymistä tarvitaan edelleenkin, niin kansallisesti aluerajojen yli mutta erityisesti kansainvälisesti. Toivon kipinä paatuneen kehittäjänkin sydämessä syttyy, kun yhteistyön siemenistä alkaa syntyä tuloksia. Koordinoin aluehallintoviranomaisen roolissa kahta Interreg Europe –projektia, joissa laajalla eurooppalaisella asiantuntijaverkostolla jaetaan menetelmiä ja kokemuksia paremman huomisen turvaamiseksi. BIOREGIO -projektissa jaetaan ja sovelletaan kiertotaloutta edistäviä ratkaisuja. TANIA -projektissa vaihdetaan pilaantuneiden maa-alueiden puhdistamiseen liittyviä teknologioita.  Projektit kokoavat kansallisesti kovan joukon esimerkkejä ja osaamista jaettavaksi Eurooppaan. Maaperän puhdistamiseen liittyvälle osaamiselle on kysyntää ja projektin kautta toivotaankin löytyvän laajempaa testiympäristöä, joka tasoittaa polkuja teknologioiden kaupallistamiseen ja markkinoille.

Parjattujen Brysselin herrojen visio kestävämmän ja puhtaamman tulevaisuuden puolesta sekä omat kansalliset ohjelmamme kestävän kehityksen, kestävän kulutuksen ja kiertotalouden edistämiseksi antavat toivoa.  Interreg Europe – Policy Learning Platform kokoaa hyviä käyntäntöjä ja auttaa löytämään parhaita ja jo testattuja ratkaisuja sovellettavaksi erilaisiin alueellisiin haasteisiin. Pitkäntähtäimen suunnitelmia paikallisesti tehtäessä kuitenkin arkuus usein iskee ja päätökset tehdään lyhytnäköisesti. Jos ja kun osakin tuosta näkemyksestä valuu päättäjiemme asenteisiin ja toimenpiteiksi asti, olemme oikealla tiellä. Alueilla on iso merkitys muutoksessa, joka täytyy tehdä kaikilla toimijatasoilla, ennen kuin planeettarajat paukahtavat rikki.

 

Riika Kivelä, projektikoordinaattori
riika.kivela@paijat-hame.fi
044 371 9454