Vetovoimaa

Riitta Nieminen - 13.02.2017

Millaiset asiat saisivat Päijät-Hämeeseen uusia asukkaita? Mikä saisi esimerkiksi vannoutuneen pääkaupunkiseutulaisen muuttamaan tänne? Kinkkinen kysymys, ja oikeasta vastauksesta on monta mielipidettä. Mutta asukkaita me tarvitsemme.

Järkeen vetoavia syitä löytyy aina: edullisemmat asunnot kuin Helsingissä, ruuhkien puuttuminen. Usein mainitaan myös kaunis luonto ja hyvät ulkoilumahdollisuudet. No näitähän on kaikissa muissakin maakunnissa – niillä ei saa kilpailuetua. On siis oltava rehellinen eikä tuudittua oman paikkakunnan ylivertaisen erinomaisuuden kuvitelmaan. On tunnistettava sellaisia valttikortteja, jotka ovat totta tai joista voi tulla totta. On tajuttava, mikä merkitsee tuleville asukkaille. Voi olla, että itse hellimämme edut ja kohokohdat eivät merkitse heille mitään. Tämän totesi lauantain 11.2. Etelä-Suomen Sanomien pääkirjoituskin – hyvä sijaintimme ei sittenkään ole niin hyvä.

Viime aikoina maakuntaan on myönnetty rahaa paikallisen ja maakunnallisen vetovoiman lisäämiseen. Nämä hankkeet pyrkivät tuottamaan sellaisia ominaisuuksia, jotka kiinnostavat vanhoja ja uusia asukkaita. Sysmään tehdään harrastetilaa, joka kokoaa asukkaita keskustaan ja lisää näin sidoksia, joita yhteisöllisyydeksikin saattaa sanoa. Heinolaa uudistetaan nuorten näkemyksin. Lahdessa rakennetaan akseleita: Taide- ja Tapahtuma-akseli. Niiden avulla kehitetään keskustaa ja sen liepeitä vapaa-ajan vieton kannalta kiinnostavimmiksi.

Paljon on merkitystä paikan hengellä, sellaisella tunnelmalla, jota ei järki selitä. Edulliset asunnot tai latujen läheisyys eivät riitä koukkuamaan pääkaupunkiseudun väkeä nimenomaan Lahden seudulle. Mehän kilpailemme muiden sadan kilometrin säteellä olevien paikkakuntien kanssa, ja on heilläkin edullisia asuntoja ja latuja, järvistä puhumattakaan. Pitää olla vielä jotain muuta, elämäntavan ja kulttuurin käsitteillä selittyvä Jokin. Tällaisen kehittämiseen on löydyttävä tahtoa ja rahaa, muuten pysymme omasta mielestämme oivallisena mutta muiden silmiin erottumattomana paikkana.

Riitta Nieminen, kehittämisjohtaja
riitta.nieminen(a)paijat-hame.fi
puh. 040 508 6526