Vierumäki, MM kisakylä & maakuntauudistus

Jari Parkkonen - 17.03.2017

Paljasjalkaiset päijäthämäläiset totesivat vuosia sitten: ”Vai että MM-kisat!”

Se oli aika osuva kuvaus täkäläisestä mielenlaadusta silloin, kun päätettiin hakea kisoja. Enemmistö oli sitä mieltä, ettei enää koskaan… hiihto on kuollut ja kuopattu laji… Kisoja kuitenkin haettiin ja lopulta ne saatiin.

Viime syksynä näytti vielä vähän pahalta, mutta eipä kai tarvitse paljoa kuvailla, miten kaikki työ kumuloitui ennennäkemättömäksi tunnelmaksi ja loistavaksi Lahden ja muun maakunnan mainokseksi… loppulaulu tulee ja prosessi kesken…

 Kun Kataisen vahva peruskunta kariutui, oli kohtuullisen selvää, että ratkaisua haetaan alueellisen mallin kautta, joko uudistamalla kuntayhtymiä tai jollain toisella mallilla… 

 Päijät-Hämeessä aloitettiin liiton vetämänä sote-hanke, jossa haettiin niitä yhteisiä teemoja, kysymyksiä ja ratkaisuja, joita alueellisessa tarkastelussa tulee esiin. Yksi näistä oli mm. nyt pinnalla ollut vuodeosastojen tarkastelu, josta alueemme asiantuntijoilla oli vahva yksimielisyys. Yksi aihio, joka tuosta työstä syntyi, oli ajatus omasta alueellisesta ratkaisusta järjestää sote jo ennen kuin valtion tasolla saadaan ratkaisu.

 Ensimmäinen hyvinvointikuntayhtymän yritys kariutui, mutta täkäläiseen tapaan tuhkat varistettiin aika nopeasti hartioilta, ja toinen yritys onnistui.

Myös valtakunnallinen tahtotila on tässä yhteydessä kehittynyt. Nyt eduskunnassa pyörii jo ensimmäinen lakipaketti, 34 lakia, 1001 sivua ja toinen osio on parhaillaan  lausunnoilla.

 Ongelmia esityksissä on, mutta ensimmäinen osa on kohtuullisen selkeä ja jos tulkitsee esim. opposion kommentteja, niin vaihtoehtoja on vähän. Ja itse asiassa yhtä puoluetta lukuunottamatta eduskuntavaalien vaaliohjelmiin oli jo kirjattuna vaaleilla valittava aluehallinto.

 Lausunnolla oleva lakipaketti on kiistanalaisempi, mutta jos tulkitsee ensimmäistä puolueiden puheenjohtajapaneelia, niin keskeiset ongelmat ovat valinnanvapauteen liittyvät (valinnanvapauttahan ei näytä vastustavan kukaan) yhtiöittäminen ja siirtymäajat. Sen oletuksen pohjalta, että hallitus olisi valmis muuttamaan esitystään saamansa palautteen ja lausuntojen perusteella (kuten ensimmäisenkin lakipaketin osalta), sote- ja maakuntauudistuksen toteutuminen näyttää aina vain realistisemmalta.

 Päijät-Hämeen osalta valmistelu on edennyt kaksilla raiteilla. Sote on vahvasti hyvinvointikuntayhtymän valmistelussa, ja muiden maakuntauudistusasioiden osalta asioita on valmisteltu väliaikaishallintoa varten ja näitä on myös yhteensoviteltu. Tällä viikolla järjestetty muutosjohtajien kierros Vierumäellä oli myös yksi tärkeä päivä siinä työssä.

 Kevään aikana meidän on alueellamme syytä muodostaa yhteinen näkemys siitä, miten prosessia jatketaan ensi syksystä vuoden 2019 alkuun. Me emme ole kenties tässä maan kärkeä, mutta J-mutkan jälkeen tiukasti kärjen takana. 

 Vierumäellä keskiviikkona tehtiin töitä hartiapankkiin. Kun lait on hyväksytty ja tullaan takakaarteeseen, niin sieltä hartiapankista on syytä löytää hyvä strategia ja voimaa sekä jaksamista siihen, hypätäänkö sisäkaarteeseen vai pyrimmekö ulkoa ohi. Koska meidän kaikkien tavoitehan on, että viiva ylitetään ensimmäisenä ja parhaimpana.

 

Hyvää kevättä kaikille!