Äitienpäiväkunniamerkit haettavissa

Maija Väkeväinen - 30.09.2016

Äitienpäivänä 14.5.2017 palkitaan kunniamerkein ansioituneita äitejä. Ehdotuksia kunniamerkin saajaksi voivat tehdä kunta, järjestö, yhteisö tai omat lapset.

Kunniamerkkiehdotukset toimitetaan Etelä-Suomen aluehallintovirastoon viimeistään 4.11.2016.

Myöntämisperusteet

Perusteina kunniamerkkien saamiselle ovat ehdokkaan ansiot lasten ja nuorten esimerkillisenä kasvattajana, perhe-elämän ja vanhemmuuden edistäjinä sekä laajemminkin yhteisvastuullisena toisista huolehtimisen ja välittämisen turvaajana. Myös muita yleisempiä ansioita voidaan ottaa huomioon vanhemmuuden rinnalla.

Ehdokkaan alaikäraja on 40 vuotta ja tavoitteena on, että palkittavat äidit edustavat mahdollisimman erilaisia ryhmiä, esimerkiksi ansiotyössä käyviä, yksinhuoltajia, maaseudun emäntiä jne. sekä myös eri vähemmistöryhmiä kuten romaneja, saamelaisia, maahanmuuttajia sekä adoptio- ja sijaisäitejä.

Ehdokkaiden tulee edustaa tasapuolisesti äitejä myös ikänsä puolesta. Lasten lukumäärä ei ole määräävä peruste palkitsemiselle.

Huomioon otetaan myös laajempi yhteiskunnallinen kasvatusvastuu ja toiminta; toiminta esimerkiksi lastensuojelu- ja perhejärjestöissä, nuoriso- ja urheilujärjestöissä, koululautakunnissa sekä vanhempainyhdistyksissä, ei kuitenkaan ammattimaista kasvattajana toimimista.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston enimmäiskiintiö on 14 merkkiä.

Lisätietoja

Päivi Åkerblom, tarkastaja
paivi.akerblom(a)avi.fi

Hakulomakkeet ja lisätietoja