Asikkala jatkaa nimettynä saaristo-osakuntana

Juha Hertsi - 30.12.2015

Valtioneuvosto antoi 17.12.2015 asetuksen saaristokunnista ja muiden kuntien saaristo-osista, joihin sovelletaan saaristokuntaa koskevia säännöksiä.  Asetus on voimassa vuoden 2016 loppuun saakka. Ensi vuoden aikana kartoitetaan, miten saaristolisäjärjestelmää kuntien valtion-osuuslainsäädännössä voidaan kehittää siten, että se ottaa tasapuolisesti huomioon sekä saaristokuntien että saaristo-osakuntien saaristoisuudesta aiheutuvat kustannukset. Suomessa on kahdeksan saaristokuntaa ja 40 saaristo-osakuntaa.

Saaristokunnista viisi sijaitsee meren rannikolla ja kolme Sisä-Suomessa. Saaristokuntia ovat Parainen sekä Kemiönsaaren, Enonkosken, Puumalan, Sulkavan, Hailuodon, Kustavin ja Maalahden kunnat.  Nimetyistä saaristo-osakunnista 20 sijaitsee meren rannikolla ja 20 Sisä-Suomessa. Saaristo-osakunniksi nimettiin Joutsa, Jyväskylä, Kivijärvi, Kuhmoinen, Luhanka, Kuopio, Tervo, Kotka, Pyhtää, Parikkala, Ruokolahti, Taipalsaari, Hirvensalmi, Savonlinna, Mikkeli, Vaala, Juuka, Kitee, Lieksa, Liperi, Rääkkylä, Asikkala, Kaarina, Naantali, Salo, Taivassalo, Uusikaupunki, Espoo, Helsinki, Inkoo, Kirkkonummi, Loviisa, Porvoo, Raasepori, Sipoo, Luoto, Mustasaari, Närpiö, Vöyri ja Pori.

Nimetyt saaristokunnat ja saaristo-osakunnat sijoittuvat 13 maakuntaan. Päätös lisää saaristoväestön määrää 56 083 asukkaasta (vuonna 2014) 58 295 asukkaaseen. Tämän lisäksi Ahvenanmaalla asuu noin 29 000 asukasta.

Lue lisää

https://www.tem.fi/alueiden_kehittaminen/tiedotteet_alueiden_kehittaminen?89522_m=119701