EU-vaalit, Brexit ja euroopan yhtenäisyys

Maija Väkeväinen - 01.02.2019

Torstaina Lahdessa järjestetty konferenssi kokosi Sibeliustaloon reilut sata osallistujaa useasta Euroopan maasta. Tilaisuudessa pohdittiin miltä näyttää EU:n tulevaisuus.

Torstaina aamupäivällä omissa puheenvuoroissaan EU:n tulevaisuutta pohtivat mm. ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen, Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb, johtaja Mikel Landabaso Euroopan komission viestinnän pääosastolta, EU-vaaliehdokas Erik Bergkvist, suurlähettiläs Jari Vilén, arktisten asioiden neuvonantaja EU:n poliittisen strategian keskuksesta, CPMR:n pääsihteeri Eleni Marianou ja CPMR:n Itämeri-komission puheenjohtaja Jari Nahkanen.

Lue ESS uutiset:

Ministeri Virolainen patistelee suomalaisia myös eurovaaliuurnille – ”Pitäisin huonona signaalina sitä, jos suomalaiset eivät vaalipäivänä menisi äänestämään”

Future of Europe on maineteko Lahdelle ja Päijät-Hämeelle, sanoo maakuntajohtaja – ”Pelkkä näkyvyys ei tietenkään saa riittää”

Kuuntele Yle Lahden uutinen, ministeri Anne-Mari Virolaisen haastattelu ajassa 1.45
https://areena.yle.fi/1-4652142

 

 

Paneelin osallistujat keskustelivat laajasti EU:n merkityksestä. Mikel Landabaso totesi, että yhteisin arvoin EU merkitsee turvallisuutta ja solidaarisuutta.  Jäsenmaiden voi olla vaikea hoitaa tiettyjä asioita yksin kansallisella tasolla, ja Erik Bergkvistin mukaan EU:lle olisikin annettava lisää toimintatilaa yhteisissä asioissa. Hän myös hauskuutti yleisöä kertomalla miten häntä on pidetty pähkähulluna aikoessaan mukaan EU-vaaleihin.

Kreikkalainen pitkän linjan EU-vaikuttaja Eleni Marianou korosti alueiden merkitystä  ja niiden kuulemista päätöksenteossa. Hän myös peräänkuulutti  koulutuksen merkitystä; kuinka monen koulun opetukseen sisältyy eurooppalaisen integraation merkitys?

Puheenvuoroissaan  Maria Nyroos toi vahvasti esiin nuorten aseman ja merkityksen päätöksenteossa. Hän on huolestunut siitä, EU:sta viestinnän tasosta ja ihmettelikin miten niukasti suomalainen media on Brysselissä edustettuna.

Konferenssin järjestivät Päijät-Hämeen liitto yhteistyössä CPMR:n Itämeri-komission, Pohjois-Pohjanmaan liiton ja Euroopan komission Suomen edustuston kanssa.