Helsinki-Tallinna -tunnelin mahdollisuudet tutkittava perusteellisesti

Maija Väkeväinen - 14.10.2015

Rautatietunnelin mahdollisuus Helsingistä Tallinnaan tulee tutkia perusteellisesti ja viivyttelemättä, esittävät Päijät-Hämeen, Kanta-Hämeen ja Uudenmaan maakuntahallitukset yhteisenä kantanaan.

Kun Rail Baltica sekä Ruotsin ja Tanskan suuret tunneli- ja rautatiehankkeet valmistuvat ensi vuosikymmenellä, vaaditaan uusia ratkaisuja, jotta Suomen kilpailukyky ja saavutettavuus kyetään turvaamaan. Yritysten ja työvoiman liikkuvuuden kasvusuunta ulottuu jo nyt Tallinnaan asti.

Myös pääkaupunkiseudulta Tampereen ja Lahden suuntiin ollaan vahvistamassa kasvukäytäviä, jotka perustuvat moottoriteihin, rautateihin ja liikenteen digitaalisiin palveluihin.

Täyden hyödyn saamiseksi Rail Balticasta ja kasvukäytävistä, on Helsingin ja Tallinnan välisestä rautatietunnelista tehtävä kattava toteutettavuustutkimus. Rautatietunnelista valmistunut esitutkimus (TalsinkiFIX, Sweco, 2015) osoitti, että tämä mittava hanke voisi olla myös taloudellisesti kannattava.

Jotta meille välttämätön maaliikenneyhteys Keski-Eurooppaan voidaan varmistaa, tulisi periaatepäätös Tallinna-tunnelin rakentamisesta tehdä viimeistään Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017.

Lisätietoja:

Jari Salonen, maakuntahallituksen puheenjohtaja, Päijät-Hämeen liitto
puh. 0440 211 211 jari.salonen(a)muoviyhdistys.fi

Jari Parkkonen, maakuntajohtaja, Päijät-Hämeen liitto
puh. 0400 862 977 jari.parkkonen(a)paijat-hame.fi