Junaliikenteen leikkaukset peruttava

Maija Väkeväinen - 25.09.2015

Maakuntahallitusten puheenjohtajat vetoavat maan hallitukseen ja eduskuntaan, että junaliikenteeseen kohdennettavia säästöjä harkitaan uudestaan, huolelliseen kokonaisarviointiin pohjautuen.

Päijät-Hämeessä tieto Liikenne- ja viestintäministeriön suunniteltelemista säästötoimenpiteistä on otettu vastaan pettyneinä, sillä nykyinen junaliikenne on mahdollistanut pendelöinnin Lahden ja Riihimäen välillä, jossa vuosittain on noin 250 000 matkustajaa. Nyt tästä aiotaan karsia jopa puolet. Suunnitelluista supistuksista kärsivät Lahden ja Riihimäen lisäksi myös Hollola ja Hausjärvi sekä Kärkölä, jossa juna on tärkein joukkoliikenneväline eikä korvaavaa linja-autoliikennettä ole.

VR:n monopoliasemaa henkilöraideliikenteessä on äskettäin jatkettu, joten siltä on oikeutettua edellyttää yhteiskuntavastuuta ja liikennöintiä myös hiljaisemmilla rataosuuksilla. Lahti-Riihimäki välisen rataosuuden henkilöliikenne tulisi säilyttää nykyisellä tasolla, koska juna on käytännössä valtaosalle radan varren asukkaista ainoa julkinen liikenneväline, matkustajamäärät ovat olleet selkeässä kasvussa ja junan merkitys on sekä aluetaloudellisesti että ympäristötavoitteiden kannalta erittäin suuri.

Lisätietoja:

Jari Salonen, maakuntahallituksen puheenjohtaja, Päijät-Hämeen liitto
puh. 0440 211 211 jari.salonen(a)muoviyhdistys.fi

Jari Parkkonen, maakuntajohtaja, Päijät-Hämeen liitto
puh. 0400 862 977 jari.parkkonen(a)paijat-hame.fi