Jyrki Katainen vaikuttui ympäristöosaamisesta Päijät-Hämeessä

Maaret Monola - 23.05.2019

Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen vieraili maanantaina Lahdessa. Maakuntajohtaja Laura Leppäsen emännöimän vierailun aikana Katainen seurueineen tutustui päijäthämäläisiin energian tuotannon ja kiertotalouden ratkaisuihin.

Lahti Energian toimitusjohtaja Eero Seesvaara ja lämpöliiketoiminnan verkkojohtaja Arto Nikkanen esittelivät yhtiön monipuolista energiatuotantoa ja vastuullista toimintaa. Puu ja kierrätyspolttoaineet korvaavat nykyään kivihiilen Lahden energian tuotannossa. Lahti on ensimmäinen Suomen suurista kaupungeista, joka on luopunut kivihiilestä. Nikkanen painotti, että bioenergia on lämmöntuotannossa kestävä ja uusiutuva ratkaisu, joten EU:n tulisikin edistää siirtymistä pois fossiilisista polttoaineista.  Hän peräänkuulutti myös energian sääntelyyn pitkäjänteistä ja realistista suunnittelua.

Katainen: Lahti ansaitsisi Euroopan ympäristöpääkaupunki -tittelin

Lahden kaupunki on eurooppalaisten ympäristökaupunkien parhaimmistoa. Kaupungin, korkeakoulujen ja yritysten välinen laaja yhteistyö onkin tuottanut runsaasti kiertotalousinnovaatioita ja myös muualla hyödynnettäviä ratkaisuja. Ympäristöjohtaja Saara Vauramo esitteli ylpeänä Citicap -hanketta, jossa Lahti ensimmäisenä kaupunkina maailmassa toteuttaa asukkaiden päästökauppaa. Katainen totesi aplikaation olevan tajunnan räjäyttävä, ja toivoikin, että Lahti saa tavoittelemansa ympäristöpääkaupunkitittelin. Asioiden leviämiseksi tarvitaan tarinoita, ja esimerkiksi Vesijärven tarinaa kelpaa kertoa eteenpäin muille hyödynnettäväksi.

Päijät-Häme on jätteen keräämisen ja kierrätyksen edelläkävijä ja täällä onkin tuotteistettu jopa jäteaseman vierailut, totesi Päijät-Hämeen Jätehuollon toimitusjohtaja Tuula Honkanen.

Hiljattain avatulla NiemiCampksella Lappeenrannan teknillisen yliopiston( LUT) rehtori Juha-Matti Saksa ja tki-johtaja Kati Manskinen esittelivät resurssitehokkuuden, kiertotalouden ja keinoälyn toteutuksia. Jyrki Katainen piti yhteistyössä toteutettuja uusia innovaatioita merkittävinä myös Euroopan laajuisesti ja näkee paikallisessa korkeakoulutuksessa valtavasti potentiaalia. Kansainväliset opiskelijat verkottuessaan ja palatessaan kotimaahan levittävät suomalaista erityisosaamista edelleen.

Komission varapuheenjohtajan vierailu päättyi Lahden pääkirjaston yleisötilaisuuteen,  jossa paneelikeskusteluun osallistuivat Kataisen lisäksi vaalipiirimme kansanedustajista Johannes Koskinen (sd.) ja Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Aiheesta lisää ESS:n uutisessa:

https://www.ess.fi/uutiset/paijathame/art2541872