Karsittujen junavuorojen palauttamista vaaditaan Lahden ja Riihimäen välille

Maija Väkeväinen - 06.09.2016

Junamatkustajat ovat olleet ahdingossa viime keväästä asti, jolloin Lahden ja Riihimäen välisiä junavuoroja leikattiin. Nyt tilanteen korjaamiseksi näyttäisi olevan mahdollisuus.

Liikenne- ja viestintäministeriö suunnittelee parhaillaan vuoden 2017 junaliikennettä. Tarkastelussa ovat henkilöjunien osto- ja velvoiteliikenteen vuorot ja aikataulut. Suunnittelun avuksi ministeriö on pyytänyt näkemyksiä alueiden liikkumistarpeista.

Maaliskuun lopussa 2016 astuivat voimaan maan hallituksen tekemät päätökset ostoliikenteen leikkaamisesta. Päätökset koskettivat kipeästi Lahden ja Riihimäen välillä liikkuvia, kun junavuoroista karsittiin puolet ja matkustajat joutuivat tyytymään kahden tunnin vuoroväliin. Moni ei pystynyt enää käyttämään joukkoliikennettä työmatkallaan. Opiskelijoille puolestaan aiheutui jopa kahden tunnin odotusaikoja koulumatkoihinsa.

Päijät-Hämeen maakuntahallitus otti tulevaan junaliikenteeseen kantaa maanantaina. Maakuntahallitus päätti esittää ministeriölle Riihimäen ja Lahden välisen junaliikenteen palauttamista tunnin vuoroväliin koko päivän ajalle.  Hallituksen puheenjohtaja Jari Salonen totesi hallituksen painottaneen, että junaliikenteen aikatauluja suunnitelttaessa tulee huomioida sujuvat vaihtoyhteydet Riihimäeltä Hämeenlinnan, Tampereen ja Helsingin suuntiin sekä Lahdesta Kouvolan ja Helsingin suuntiin.

”Tunnin vuorovälin vaatimuksesta ovat samaa mieltä myös yhteysvälin kunnat sekä Hämeen liitto, joiden kanssa olemme tehneet tiiviisti yhteistyötä tilanteen korjaamiseksi”, toteaa asian valmistelusta vastaava erityisasiantuntija Tapio Ojanen Päijät-Hämeen liitosta.

Viime keväästä asti bussiliikenteellä on yritetty paikata tärkeimpiä lakkautettuja junavuoroja. Korvaavaa liikennettä ovat rahoittaneet Uudenmaan ELY-keskus sekä Kärkölän ja Hausjärven kunnat. Ojasen mukaan riittävää palvelutasoa ei kuitenkaan ole saavutettu. Tien ja radan sijainti eri maastokäytävissä aiheuttaa kohtuuttoman pitkiä matka-aikoja linja-autolla kuljettaessa.

Liikenne- ja viestintäministeriö aikoo saada junaliikenteen suunnitelmat valmiiksi alkusyksyn aikana. Uudet aikataulut astuvat voimaan 11.12.2016.

 

Lisätietoja:

Tapio Ojanen, erityisasiantuntija
tapio.ojanen(a)paijat-hame.fi,  puh. 044 371 9459