Kuntien kanta – Junavuorot on säilyttävä välillä Lahti-Riihimäki

Juha Hertsi - 29.09.2015

Päijät-Hämeen kunnat Lahti, Hollola ja Kärkelä laativat yhdessä Päijät-Hämeen liiton kanssa kirjeen junavuorojen säilyttämiseksi maaliskuusta 2016 lähtien nykyisellä tasolla Lahden ja Riihimäen välisessä henkilöliikenteessä. Kirje osoitettiin ministerille, Liikenne- ja viestintäministeriöön, VR Yhtymälle ja vaalipiirin kansanedustajille.

Kirjeessä todetaan mm. että Lahti-Riihimäki välin vuorojen supistamisesta kärsivät erityisesti Lahti, Hollola, Kärkölä, Hausjärvi ja Riihimäki. Kaikkein haitallisinta vuorojen supistaminen on Hollolassa, Kärkölässä ja Hausjärvellä. Kaupunkiseudun kehityksen keskeinen edellytys on julkisen liikenteen mahdollistama yhtenäinen työssäkäyntialue, jonka toimintaa junavuorojen supistaminen uhkaisi.

Kaikissa edellä mainituissa kunnissa on radan varrella työvoimavaltaista teollisuutta ja useampi asutustaajama. Esimerkiksi Kärkölässä sijaitsee Päijät-Hämeen maakunnan suurin teollinen työnantaja ja Hausjärvellä on Suomen suurimman rakennustuotevalmistajan mittava yksikkö. Nykyiset junavuorot palvelevat tuhansia vuorotyötä tekeviä työntekijöitä.

Korvaavaa linja-autoliikennettä ei Lahti-Riihimäki välillä ole lainkaan.

 

Lisätiedot:

Jyrki Myllyvirta, kaupunginjohtaja, Lahden kaupunki

Päivi Rahkonen, kunnanjohtaja, Hollolan kunta

Seppo Huldén, kunnanjohtaja, Kärkölän kunta

Jari Parkkonen, maakuntajohtaja Päijät-Hämeen liitto