Maakuntahallitus linjasi vuoden 2017 EU:n ja valtion rahoitusesityksiä Päijät-Hämeen aluekehitykseen

Juha Hertsi - 11.10.2016

Päijät-Hämeessä on valmisteltu maakuntaohjelman toimeenpanosuunnitelma vuosille 2017-2018. Toimeenpanosuunnitelma on valmisteltu yhteistyössä ELY-keskusten, muiden valtion viranomaisten, kuntien ja muiden sidosryhmien kanssa. Toimeenpanosuunnitelmaan saatiin yli 200 hanke-esitystä maakunnasta.  Valtateiden parantamishankkeista 24 Lahti-Jämsä ja 12 yhteysväli Lahti-Iitti-Kouvola ovat vahvasti mukana suunnitelmassa ja myös kansanedustajien talousarvioaloitteissa. EU:n rakennerahastorahoitusta on noin 7 milj. euroa ja sen lisäksi EU osallistuu maaseuturahaston kautta alueen kehittämiseen.

Paljon odotuksia on ladattu Smart & Clean -toimintaan, jossa tarkoituksena on rakentaa pääkaupunkiseudusta ja Lahdesta kansainvälisesti merkittävä ekologisten ja älykkäiden ratkaisujen referenssialue. Tavoitteena on, että vuoteen 2021 mennessä seudut ovat testialusta ja näyteikkuna suomalaisten ja kansainvälisten yritysten liiketoiminnan parhaille tuotteille ja palveluille kiertotaloudessa.

Toimeenpanosuunnitelmalla suunnataan maakuntaan osoitettua EU:n, valtion, kuntien ja muiden osarahoittajien rahoitusta. Toimeenpanosuunnitelmat sisältävät mm. rakennerahastovarojen alueellisen suunnitelman rahoituksesta ja rahoitusosuuksista sekä mahdollisen kannanoton valtakunnallisiin teemahakuihin. Valmistelussa on otettu huomioon hallitusohjelman linjaukset, kärkihankkeet, uusien tki-työpaikkojen luominen (EAKR), työllisyystilanne sekä pakolaistilanne (ESR). Rakennerahastovaroilla voidaan edistää alueellisia innovaatioita ja kokeiluja. Toimeenpanosuunnitelmaan 2017-2018 on päivitetty Päijät-Hämeen elinkeino- ja kasvulinjaukset, AIKO-rahoituksen toimeenpano, maakunnan ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma ja tarvittavat rahoituksen päivitykset.

Maakuntahallitus päätti kokouksessaan 10.10. myös ensimmäisestä alueelliset innovaatiot ja kokeilut (AIKO) -rahoituksesta Heinolan kaupungille hankkeelle Software Academy – Alustataloudesta uutta työtä.

 

Lisätiedot:

Juha Hertsi

Päijät-Hämeen liitto