Ministeri Rehula piirsi sote-katsauksen maakuntajohtajille

Juha Hertsi - 01.07.2016

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula vieraili perjantain iltapäivänä Lahdessa.  Päijät-Hämeen maakuntajohtaja Jari Parkkonen oli kutsunut ministeri Rehulan ja Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirran kertomaan ja keskustelemaan ajankohtaisesta tilanteesta maakuntajohtajien kesäkokoukselle.

Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta kertoi tulevista haasteista, mutta totesi hyvänä asiana maakuntajohtajille, että Päijät-Hämeessä hyvinvointikuntayhtymä aloittaa täysimittaisen toimintansa ensi vuoden alussa ja lakiluonnosten mukainen maakuntapohjainen sote aloittaa vuoden 2019 alussa. Valinnanvapaus oikein toteutettuna voi tarjota hyviä mahdollisuuksia parantaa ja tehostaa palveluita. Myllyvirta luottaa siihen, että maakuntahallinnollinen virkakoneisto saadaan toimimaan järkevästi ja kaupungin elinvoimaisuus ja kansainvälinen houkuttelevuus turvataan.

Ministeri Rehula tarttui tussiin ja ryhtyi tapaamisen aluksi hahmottamaan kartalle kaikkien 18 maakunnan tilannetta.  Hän totesi, että edelleen on kuntia ja maakuntia, jotka odottavat lakien valmistumista ja elävät menneisyydessä.  Eilen julkistettiin sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen ja maakuntien perustamisen alustavat lakiluonnokset. Yli 400 sivua ja lähes 600 pykälää on valmisteltu perusteluita ja lakiluonnosta varten. Elokuussa alkaa virallinen lausuntoaika.

Onnistumisena ministeri Rehula pitää sitä, että myös rahoitus- ja rahoituslaki saatiin sellaiseen kuntoon, että kunnat eivät kaadu tähän uudistukseen.  Verolait tulevat eduskunnan päätettäväksi syksyllä 2018. Rahoitusjärjestelmä huomioi ehkäisevän ja terveyttä edistävän toiminnan. Maakuntien rahoituksesta 1 % käytetään ennaltaehkäisevään ja terveyttä edistävään työhön.  Ongelmia tulee olemaan mm. kiinteistöistä. Siihen liittyen eilen on hyväksytty säädös, jolla rajataan kuntatoimijoiden oikeutta investoida sote-kiinteistöihin ilman hyväksymismenettelyä.

Hallitus aikoo nimittää vielä myös maakuntauudistukselle johtajan, kuten nyt on valittu sote-muutosjohtajaksi Sinikka Salo.

Maakuntajohtajat viettävät valtakunnallista maakuntajohtajien kesäkokousta Lahden ja Heinolan seutuihin tutustuen.

 

Lisätiedot tapaamisesta:

maakuntajohtaja Jari Parkkonen, Päijät-Hämeen liitto

http://alueuudistus.fi/

Sote 18 maakuntaa

Sote 18 maakuntaa