Päijät-Häme -mitalit jaettiin Vellamon maakuntajuhlassa

Marja Vänttinen - 02.12.2016

 

tämän vuoden Päijät-Häme-mitalistit Oy Karl Fazer Ab sekä kuvataiteilija Soile Yli-Mäyry

Vuoden 2016 Päijät-Häme-mitalistit ovat Oy Karl Fazer Ab sekä kuvataiteilija Soile Yli-Mäyry.

2.12.2016  Lahden Upseerikerholla  pidetyssä  Vellamon maakuntajuhlassa jaettiin 2 kpl Päijät-Häme –mitaleja. Mitaleja on jaettu vuodesta 1997 alkaen.  Päijät-Häme –mitalit jaettiin nyt 19. kerran. 

Päijät-Häme-mitali nro 44  luovutettiin Oy Karl Fazer Ab; Fazer Myllylle. Mitalin vastaanottivat toimitusjohtaja Pekka Mäki-Reinikka, Senior Manager Jarkko Arrajoki ja laatupäällikkö Päivi Kanerva.

PERUSTELUT:  

Yleistä tunnustusta saanut toiminta, joka on poikkeuksellisella tavalla edistänyt maakunnan aineellista ja henkistä hyvinvointia”.

Kohta 2 Päijät-Häme –mitalin jakoa koskevasta määräyksestä                                                                                    

Fazer  Mylly perustettiin Lahteen vuonna 1971,  tänä päivänä Fazer Mylly on Suomen suurin mylly ja se edustaa myllyalan korkeinta ammattitaitoa. Fazer Mylly on vahva investoija ja työllistäjä Lahdessa ja maakunnassa.

Fazer investoi voimakkaasti suomalaiseen kauraan. Vastauksena kauran kysynnän kasvuun, Fazer rakensi vuonna 2013 oman kauramyllyn Lahteen. Fazer jatkaa suomalaiseen kauraan investoimista ja laajentaa Lahdessa toimivaa kauramyllyään viidellä miljoonalla eurolla. Kauran kysyntä maailmalla on kovassa kasvussa ja suomalainen kaura on erityisen arvostettua korkean laatunsa vuoksi. Fazer kauramyllyn laajennus toteutetaan vuosina 2016-2017.

Laajennuksen ansiosta Fazer voi lisätä Lahden Myllyn viime vuosina voimakkaasti kasvanutta henkilöstömäärää entisestään ja kouluttaa lisää uusia myllyalan huippuammattilaisia. Fazerin  tekemä  merkittävä  tutkimus- ja kehittämistyö tuottaa  jatkuvasti uusia innovaatioita ja tuotteita sekä leipomoille, myös  arjen asiakkaille. Näistä loistavia esimerkkejä ovat  mm. meidän jokaisen aamupöydistä löytyvät Alku- Puurot ja Myslit.  Vuonna 2014 lanseerattu Alku Sadonkorjuupuuro valittiin Suomessa vuoden elintarvikkeeksi vuonna 2015 –  oltuaan vain vuoden ajan markkinoilla!

Lahti –henkinen markkinointi ja mainonta  korostaa päijäthämäläisyyttä ja kertoo asiakkaalle tuotteen  ja tekijöiden alkuperän – Lahesta!

************************************************

Päijät-Häme –mitali nro 45 luovutettiin kuvataiteilija, valtiotieteiden tohtori Soile Yli-Mäyrylle

PERUSTELUT:

Teko, joka päijäthämäläisen suorittamana on tehnyt maakuntaa tunnetuksi ja jolle annetaan erityinen arvo maakunnan ulkopuolellakin.”

Kohta 3  Päijät-Häme –mitalin jakoa koskevasta määräyksestä.

Kuvataiteilija, valtiotieteiden tohtori Soile Yli-Mäyry on kuvataiteilijana antanut erittäin mittavan panoksen maakunnan tunnetuksi tekemiseen niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin. Vuodesta 1993 alkaen hänellä on ollut pysyvä näyttely kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa Soile Yli-Mäyryn Taidelinnassa Orimattilassa, jossa on esillä hänen töitään yli 20 vuoden ajalta.

Kuortaneen Mäyryn kylässä syntynyt Soile Yli-Mäyry jatkoi Vapaan Taidekoulun käytyään opintojaan Saksassa ja valmistui valtiotieteen lisensiaatiksi Stuttgartin taideakatemiasta vuonna 1975. Opintojensa jälkeen hän palasi Suomeen ja Lahteen,  jossa  on asunut vuodesta 1975 lähtien.

Soile Yli-Mäyryllä on kotonaan tutkijankammio ja taiteilijan ateljee vierekkäin. Hänen mielestään taide ja tiede täydentävät toisiaan hänen elämässään ja työssään: Molemmat ovat luovaa työtä! Kun taiteen tekeminen ei suju, hän siirtyy kirjoittamaan. Hän on kerännyt väitöskirjaansa varten materiaalia yhdestätoista maasta ja väitellyt Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa 2011.

Pääteemana Yli-Mäyryn töissä on ihmisyys ja ihmisen vieraantuminen luonnosta urbaanissa maailmassa. Hänen ekspressionististen maalausten kolme peruselementtiä ovat valo, varjo ja tuli. Hänen teoksissaan on nähtävissä loistava värien sinfonia. Suomessa Soile Yli-Mäyryllä on ollut vuodesta 1975 lähtien lähes sata yksityisnäyttelyä, hänen kokoelmiaan on nähtävänä taidemuseoissa, pankeissa ja yrityksissä niin koti- kuin ulkomaillakin.

Kuvataiteilijana Soile Yli-Mäyry on kenties tunnetumpi maailmalla kuin kotimaassa. Hän on pitänyt yli 300 yksityisnäyttelyä yli 30 eri maassa mm. Japanissa, Kiinassa, Intiassa, Latinalaisessa Amerikassa, Yhdysvalloissa ja monissa Euroopan maissa –  joten hän onkin yksi maamme kansainvälisesti tunnetuimmista taiteilijoista.