Päijät-Hämeen alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2016 – elinkeinoelämän ja työllisyyden näkymät positiivisia

Juha Hertsi - 26.09.2016

Lue ELY-keskuksen tiedote: https://www.ely-keskus.fi/web/ely/-/hameen-alueelliset-kehitysnakymat-syksylla-2016-elinkeinoelaman-ja-tyollisyyden-nakymat-kirkastuneet-odotukset-positiivisia-kanta-hame-ja-paijat-hame-#.V-kSxyGLRhE

 

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi tänään Alueelliset kehitysnäkymät syksyllä 2016 -katsauksen, jossa tiivistyy aluekehittäjien näkemykset seutukuntien ja ELY-keskusalueiden nykytilasta ja lähiajan näkymistä.

Alueelliset raadit ovat koostaneet näkemyksiä ELY-alueittain. Valtakunnallisessa tilaisuudessa puhui ministeri Jari Lindström kasvun näkymistä ja hallituksen välineistä kasvun aikaansaamiseksi. Tilaisuuden puheenjohtajana toimi Hämeen ELY-keskuksen ylijohtaja Pekka Savolainen.  Ministeri Linström totesi, että  elinkeinoelämän sääntelyn purkaminen on hankalaa. Säädösten muuttamisen tilalta voisi soveltaa joustavampaa virkamiespolitiikkaa tulkinnoissa. Keskustelussa todettiin mm., että alueiden haaste vastata osaavan työvoiman saatavuuteen, kun alueilla on vähän korkeakoulutuksen resursseja ja toisen asteen koulutuksessa on suuria leikkauksia.

Päijät-Hämeen vahvuus on monipuolinen elinkeino- ja yritysrakenne ja hyvä maantieteellinen sijainti. Akuutti haaste on esimerkiksi VR-junavuorojen supistukset Riihimäki-Lahti-Kouvola välillä.

Työttömyyden lasku jatkuu, mutta työttömyys rakenteellistuu entisestään

Pitkäaikaistyöttömien suhteellinen osuus on kasvanut edelleen ja toisaalta avoimien työpaikkojen määrä on kasvanut jo vuodesta 2013.

 

Syksyn 2016 raportti löytyy verkosta 26.9. osoitteessa www.temtoimialapalvelu.fi – Alueelliset kehitysnäkymät – Alueelliset kehitysnäkymät – julkaisut 2016. Tilaisuuden videotallenne löytyy samasta osoitteesta 27.9. mennessä.

 

Lisätiedot:

Ylijohtaja Pekka Savolainen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 171

Erikoissuunnittelija Sanna Paakkunainen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 159

 

Aluekehityspäällikkö Juha Hertsi, Päijät-Hämeen liitto