Päijät-Hämeen maahanmuutto-ohjelman kick off Fellmanniassa 18.11.2015 – kotouttamisohjelma kuntiin hyväksyttäväksi

Marko Mälly - 20.11.2015

Avaussanoissaan maakuntajohtaja Jari Parkkonen kertoi Suomen sisäisestä muuttoliikkeestä, ja kuinka huoltosuhde väestön ikääntymisen myötä tulee muuttumaan yhä haastavammaksi. Seminaarin pääpuhujan Pekka Haaviston, kansanedustaja ja ulkoministerin erityisedustaja rauhanvälityksessä, teemana oli kansainväliset konfliktit ja muuttoliike. Haavisto avasi pakolaisongelman problematiikkaa – sisällissodat, ISIS:in nousu, ihmisoikeusloukkaukset, autoritaarinen hallinto ja nuorison näköalattomuus ajavat ihmisiä liikkeelle. ”Tilanteen korjaantumiseen ei ole nopeaa ratkaisua. Tilannetta ei helpota, että pakolaisvirran kauttakulkumaat kuten Libya ja Turkki sekä Euroopan etulinja eli Balkan, Kreikka ja Italia ovat itsekin taloudellisesti suurten haasteiden edessä. Pakolaiskriisi kuormittaa etulinjan maita ja joitakin maita erityisesti kuten Saksaa, Ruotsia ja Suomea. Suomen linja on kuitenkin myös osallistua rauhanprosesseihin ja rauhanturvaan sekä pyrkiä auttamaan lähtöalueilla ja naapurimaissa”, kertoi Haavisto.

Kielikoulutus ja kielenoppimisen tärkeys, työllistyminen ja yrittäjyys sekä integroituminen suomalaiseen arkeen ja kulttuurin olivat ”Maahanmuuttajat Päijät-Hämeessä” –paneelikeskustelun keskiössä. Ibrahim Abdalla lähtöisin Sudanista, kurditaustainen Ali Malhatai sekä paluumuuttaja Ilja Ouretski kertoivat omat kotoutumistarinansa. Paneelissa olivat mukana myös Tiina Muukka Lahden kansanopistosta, Maija-Leena Pusa Koulutuskeskus Salpauksesta sekä Sirkka Suomi Jyränkölän Setlementistä. Paneelia puhuttivat sääntelyn joustamattomuus esimerkiksi työllistymisessä. Kielenoppiminen on avain työllistymiseen ja kotoutumiseen, mutta ovatko suomen kielen taitovaatimukset työllistymiseen liian korkeita, pohtivat panelistit. Panelistit olivat yhtä mieltä myös oman aktiivisuuden merkityksestä kotoutumisessa ja kielenoppimisessa esimerkiksi harrastustoiminnan kautta. Vapaaehtoistyö on yksi tärkeä väylä karsia ennakkoluuloja ja edistää maahanmuuttajien integroitumista.

Maahanmuutto-ohjelmaseminaarin järjestivät Päijät-Hämeen liitto ja alueellinen integraatiopalvelupiste Alipi. Päijät-Hämeen maakuntahallitus hyväksyi kokouksessaan maanantaina 16.11.2015 Päijät-Hämeen uuden maahanmuutto-ohjelman vuosille 2016-2020. Seminaarissa maahanmuutto-ohjelman esittelivät alueellisesta integraatiopalvelupiste Alipista Anne Saloranta, Lahden kaupungin maahanmuuttoasioiden päällikkö sekä palveluohjaajat Jenni Korjus ja Johanna Saari. Päijät-Hämeen liitto nimesi maahanmuutto-ohjelman ohjausryhmän ja vastasi sen toiminnasta. Alueellinen integraatiopalvelupiste Alipi järjesti työpajat, kokosi ohjelman ja vastasi ohjelman kirjoittamisesta.

Päijät-Hämeen maahanmuutto-ohjelma 2016-2020 sisältää myös ohjelma-alueensa kuntien lakisääteisen kotouttamisohjelman. Seuraavaksi jokainen ohjelma-alueen kunta hyväksyy valtuustossaan maahanmuutto-ohjelman oman kuntansa osalta.

Lue myös uutinen ”Päijät-Hämeeseen uusi maahanmuutto-ohjelma vuosille 2016-2020”

 

Maahanmuutto-ohjelmaseminaarin materiaaleja:

Maakuntajohtaja Jari Parkkosen esitys

Päijät-Hämeen maahanmuutto-ohjelman 2016-2020 esittely

Päijät-Hämeen maahanmuutto-ohjelma 2016-2020 (taittamaton versio)

Maahanmuutto-ohjelmaseminaariin pohjautuvat artikkelit Etelä-Suomen Sanomissa 18.11.2015:

Päijät-Hämeen uusi maahanmuutto-ohjelma esitellään tänään

Pekka Haavisto: ”Ei ole rajaa sille, kuinka paljon turvapaikanhakijoita otetaan vastaan”

”Maahanmuuttajien voimavaroja on hyödynnettävä” – venäjänopettaja sai parhaat opit oppilailtaan

Sudanilaislähtöinen metallimies: ”Miten voi olla, että pitää odottaa kolme vuotta töihin pääsyä?”

Lisätietoja:

Marko Mälly, erityisasiantuntija/kansainväliset asiat
puh. 044 3719 438, marko.mally(a)paijat-hame.fi

Anne Saloranta, maahanmuuttoasioiden päällikkö, Lahden kaupunki / Sosiaali- ja terveystoimiala/Maahanmuuttopalvelut
puh. 050 539 1639, anne.saloranta(a)lahti.fi