Päijät-Hämeen yhteistoimintasuunta on etelään

Maija Väkeväinen - 19.08.2016

Ministeri Anu Vehviläisen maakuntakierroksella päijäthämäläisten puheenvuoroissa korostui yhteistyösuunnan tärkeys. Maakuntajohtaja Jari Parkkonen mainitsi, että yliopistosairaalan osuus budjetista on n. 3%, joten  sen perusteella ei  mitenkään voi määrittää yhteistoiminnan suuntaa. Samoilla linjoilla olivat kansanedustaja Martti Talja sekä Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta, joka totesi, että soten lisäksi elinkeino-, koulutus- ja liikennenäkökohdat puoltavat linkittymistä etelään. Hollolan kunnanjohtaja Päivi Rahkonen esitti vetoomuksen, ettei toimivia yhteistyösuuntia rikota. Helsingistä on muodostunut maakuntamme luonteva yhteistyösuunta.

 

Yhteistyössä kohti itsehallintoa

Ministeri Vehviläinen uskoo uudistuksen toteutuvan vuorovaikutteisen valmistelun tuloksena ja muutosjohtaja Pauli Harjun mukaan maakunnista tehdään kuntien näköisiä ja hyödynnetään monialaisuutta.

Sibeliustalon tilaisuudessa kunnanjohtajat Päivi Rahkonen ja Marketta Kitkiöjoki kyseenalaistivat itsehallinnon toteutumisen. Aitoon itsehallintoon kuuluu verotusoikeus, jolloin valta ja vastuu olisivat yhdessä paikassa. Uudistuksessa järjestäjän ja tuottajan tehtävät on tärkeää pitää erillään

Valmistelussa on luotava selkeä työnjako kuntien ja maakunnan välille ja turvattava kummallekin kokonaisvastuu omasta toimikentästään. Maakuntajohtaja esittikin olympialaisten innoittamana jalkapalloesimerkin: Valtio kertoo säännöt ja toimii tuomarina, maakunta määrittelee strategian, kokoaa joukkueen ja reagoi pelissä tilanteen edellyttämällä tavalla. Ja vastuu tuloksesta on maakunnalla.

Kitkiöjoki muistutti että Päijät-Häme on vahvaa maatalousaluetta, joten myös sen toimintaedellytykset tulee turvata. Lisäksi hän kantoi huolta siitä, miten kunnille jäävien tehtävien hoito (elinvoima, työllisyys, yrittäjyys) voidaan jatkossa hoitaa, jos resurssit menetetään.

 

Iitti ihastutti

Salin täyttä yleisöä riemastutti Iitin Seppo Lehtinen ponnekkaalla puheenvuorollaan, miten Iitissä vedettiin lippu salkoon ja kajautettiin Maamme laulu, kun tieto maakunnan vaihdoksesta saatiin.

Iittiläiset – olette lämpimästi tervetulleita Päijät-Hämeeseen!

 

Ministerin maakuntakierrokset

Valtiovarainministeriö järjestää maakuntauudistuksen aluetilaisuudet jokaisessa maakunnassa elo- ja syyskuun aikana.

Tilaisuuden esitykset

VM_yleiso

Lisätietoja:

Jari Parkkonen, maakuntajohtaja
jari.parkkonen(a)paijat-hame.fi