Väliaikaishallinnon kokoonpanosta päästy Päijät-Hämeessä sopimukseen

Ville Majala - 12.05.2017

Päijät-Hämeen liiton johtamat neuvottelut maakuntauudistuksen väliaikaishallinnon asettamisesta tulevalle maakunnalle etenivät vauhdilla. Väliaikaishallinnossa yhdistetään Päijät-Hämeen maakuntauudistuksen ja soten valmistelut, kun lait ovat hyväksytty eduskunnassa. Päijät-Hämeen väliaikaisen valmistelutoimielimen kokoonpanoksi esitetään neuvotteluiden ja valmistelun pohjalta seuraavia jäseniä ja varajäseniä:

 

VARSINAINEN JÄSEN VARAJÄSEN
Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä (3 jäsentä) Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä (3 jäsentä)
Hämeen ELY-keskus Hämeen ELY-keskus
Hämeen TE-toimisto Hämeen TE-toimisto
Päijät-Hämeen liitto Päijät-Hämeen liitto
Päijät-Hämeen pelastuslaitos Päijät-Hämeen pelastuslaitos
Lahti Lahti
Lahti Iitti
Hollola Hartola
Heinola Kärkölä
Orimattila Padasjoki
Asikkala Sysmä

Päijät-Hämeen liiton hallitus päättää väliaikaishallinnon asettamisesta 5.6.2017. Suunnitelman mukaan Päijät-Hämeen väliaikaishallinto koostuu virkasuhteessa olevista henkilöistä, joiden kustannukset maksavat lähettävä organisaatio. Lisäksi maakunta- ja soteuudistukselle asetetaan poliittinen seurantaryhmä ylikunnallisten neuvotteluiden yhteydessä. Valmistelun näihin tekee projektitoimisto, johon nimetään muutosjohtaja ja valmisteleva henkilökunta, pääosin siirtyvistä organisaatioista. Päätökset projektitoimiston perustamisesta ja rekrytoinnista tekee väliaikaishallinto lakien hyväksymisen jälkeen.

Päijät-Hämeen toimijoiden valmistelema alustava ehdotus maakunta- ja soteuudistuksen projektisuunnitelmaksi on nyt käsitelty kuntajohtajien kokouksessa, kuntien ja Hykyn yhteisessä työvaliokunnassa sekä maakuntauudistuksen valmisteluryhmässä. Suunnitelma lähetetään seuraavaksi kommentoitavaksi uuteen maakuntaan siirtyville organisaatioille. Palautemahdollisuus kuntalaisille ja kaikille kiinnostuneille avataan alustavasti kesäkuun aikana. Projektisuunnitelman hyväksyy väliaikaishallinto.

Uudet maakunnat perustetaan tämän hetken tiedon mukaan 1.7.2017. On kuitenkin mahdollista, että aloitus siirtyy syksyyn. Ennen ensimmäisiä maakuntavaaleja sekä uuden maakuntavaltuuston ja -hallituksen nimeämistä (tammikuussa 2018) päätökset maakunnan puolesta tehdään väliaikaishallinnossa. Maakuntien perustaminen ja väliaikaishallinnon asettaminen tapahtuu sote- ja maakuntauudistuksen voimaanpanolain nojalla.

Lisätiedot:
Päijät-Hämeen liitto, Jari Parkkonen, maakuntajohtaja, p. 0400 862 977