Välke-hankkeessa aurinkopaneeleiden yhteishankinta on edennyt

Juha Hertsi - 05.04.2016

Pasi Tainio Suomen ympäristökeskuksesta (SYKE) kertoi, että aurinko kiinnostaa kaikkia.

Yhteishankinta on helppoa, jos se osataan myydä osaksi normaalia arkea. Kaikki kiinteistöt käyttävät sähköä ja järjelmät toimivat talossa kuin talossa. Yhteishankintaprojekti kaikille Suomen kunnille alkoi keväällä 2/2016 ja kiinnostuneet saadaan selville 22.5. mennessä. Kilpailutukset ja asennukset tehdään vuoden loppuun mennessä tai alkuvuonna 2017. VÄLKE-hankkeen puitteissa luodaan kopioitavissa oleva toimintamalli.

Asikkala kokoaa kiinnostuneita

Tero Viander Asikkalan kunnasta totesi, että noin 200 kiinnostunutta löytyi infotilaisuuden jälkeen, joista 37 taloutta sitoutui kilpailutukseen ja 21 yritystä on mukana tarjouskyselyssä. Asennuksen jälkeen kokemuksia pitää saada muille kiinnostuneille, jotka eivät tällä kertaa vielä lähteneet mukaan. Asuntoyhtiöissä on ongelmana tuotannon jakaminen. Olemassa olevaa jakamisen konseptia ei ole ja yhteisen mittaroinnin puute  on ongelmana. Yksi mahdollisuus on yhteinen pohjakuorma esim. lämpöpumppua höydyntämään. Lappeenrannassa on tekeillä suunnitelma kerrostaloasennukselle.

Länsi-Uusimaa tahtoo aurinkoenergiaan mukaan

Markku Nordström, Novagosta kertoi, että Länsi-Uudellamaalla aloitettiin vastaavanlainen hanke (lehti-ilmoituksilla). Kiinnostusta kartoitetaan ja kunnissa on yhteyshenkilöitä, jotka kommunikoivat aiheesta. Noin 140 kiinnostunutta kotitaloutta tällä hetkellä löytynyt Länsi-Uudeltamaalta.


VipuvoimaaEU_2014_2020_rgb (2)
EU_EAKR_FI_vertical_20mm_rgb

 

 

 

Välke-hanke on Suomen ympäristökeskuksen koordinoima hanke, jonka tavoitteena on synnyttää energiansäästöä kohdekunnissa. Energiansäästöä tavoitellaan päästöjä vähentävillä ratkaisuilla, kuten energiatehokkuudella, cleantech-ratkaisuilla ja uusiutuvan energian hyödyntämisellä.

Hanke on osa laajamittaisempaa Kohti hiilineutraalia kuntaa eli HINKU-projektia. Hankkeen päärahoittajana on Euroopan aluekehitysrahasto. Muita rahoittajia ovat Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen liitot sekä hankkeeseen osallistuvat kunnat

Lisätiedot

VÄLKE-hankkeen energia-asiantuntijana Lounais-Päijänteellä (Asikkala, Padasjoki ja Kuhmoinen) toimii energiatekniikan diplomi-insinööri Tero Viander. Alueen projektipäällikkönä hankkeessa toimii Asikkalan kunnan ympäristönsuojelusihteeri Katja Viita.

https://www.asikkala.fi/ymparisto-ja-luonto/valke-vahahiilisyydesta-uutta-innovatiivista-liiketoimintaa-ja-kilpailuetua-yrityksille-ja-kunnille/