Vellamomenu tuo maakunnan maut lautaselle

Seija Lavia-Kuitunen - 07.09.2016

Vellamomenu on hulmuttanut päijäthämäläisen ruoan lippua jo kymmenen vuoden ajan. Ensimmäinen Vellamomenu tarjottiin elokuun 16. päivänä 2006 Lahden kaupungintalolla. Siitä lähtien Vellamomenua on tarjoiltu muutamissa ravintoloissa eri puolilla maakuntaa. Alusta lähtien mukana ovat olleet Hollolan Hirvi ja Vierumäen ravintolat.

Nykyisin menua tarjotaan kuudessa ravintolassa. Ne ovat Hollolan Hirvi, Lehmonkärki Asikkalassa, Linnaravintola Hartolassa, Ravintola Roux Lahdessa, Lahden Seurahuone sekä Vierumäki-ravintolat. Vellamonenusta vastaavat Päijät-Hämeen keittiömestarit ry, Päijät-Hämeen liitto ja Lahti Region.

Vellamomenua tarjoavat ravintolat ovat sitoutuneet käyttämään menussa tarjoiltavissa ruoissa pääosin maakunnan raaka-aineita, jotka voivat olla sekä tuotettua ruokaa että luonnonantimia.

Alun perin Vellamomenu käynnistyi Hämeen TE-keskuksen hankerahoituksen turvin. Tavoitteena oli saattaa paikalliset elintarvikkeiden tuottajat ja ravintola yhteistyöhön. Koska 2006 oli Suomen EU-puheenjohtajavuosi, eri maakunnissa suunniteltiin omia maakuntamenuja. Nyt suurin osa niistä on hautautunut, mutta Vellamomenu jatkaa elinvoimaisena.

Vellamomenun tarkoituksena on edistää päijäthämäläistä ruokakulttuuria ja lisätä maakunnan omien raaka-aineiden tunnettuutta ja käyttöä. Hyviä esimerkkejä ovat vilja, kala, ravut, sienet, marjat, kasvikset ja liha – vettä unohtamatta.

Edellytys Vellamomenun käytölle on, että ravintola sitoutuu käyttämään paikallisia tuotteita. Ravintoloiden kannalta se vaatii jonkin verran viitseliäisyyttä raaka-aineiden hankinnassa, sillä tavara on kerättävä useita eri paikoista.

Kuluttajat ovat kuluneen kymmenen vuoden aikana tulleet entistä tietoisemmiksi ruoasta. Paikallisuus, lähellä tuotettu ruoka, on suositumpaa kuin koskaan, sillä monet haluavat tietää syömänsä ruoan alkuperän. Kyse on sekä mausta että ruokaan liittyvästä etiikasta. Halutaan nauttia kestävällä tavalla tuotettua ruokaa sekä tietää, mistä ruoka on peräisin.

Vellamomenua tarjoavat ravintolat puolestaan saavat maakunnallisia herkkuja tarjotessaan omaleimaisuutta, josta ravintola muistetaan.

 

Lisätietoja

Eija Säynätmäki
johdon sihteeri
eija.saynatmaki@paijat-hame.fi
044 3719 430

www.vellamomenu.fi