Vellamomenu täyttää 10 vuotta

Seija Lavia-Kuitunen - 18.08.2016

Päijät-Hämeen maakuntaruokakonsepti, Vellamomenu täyttää tänä syksynä 10 vuotta. Vellamomenun ideana on, että sitä tarjoavat ravintolat käyttävät ruoan valmistuksessa maakunnan omia raaka-aineita, siis lähiruokaa.

Vellamomenun tarkoituksena on päijäthämäläisen ruokakulttuurin edistäminen ja paikallisen ruoan arvostuksen nostaminen. Konsepti auttaa lähiruoan tuottajia ja ravintoloita löytämään toisensa ja kehittämään yhteistyössä tuotteita ja makuja, jotka yllättävät ja hivelevät ravintola-asiakkaiden makuhermoja.

Vellamomenun perusajatus on vuosikymmenen aikana hieman muuttanut muotoaan. Alun perin eri ravintolat tarjosivat samaa, keittiömestarien yhdessä laatimaa maakuntaruokakokonaisuutta. Nykyisin ravintolat suunnittelevat menukokonaisuudet itse, mutta sitoutuvat siihen, että ruoassa käytettävät raaka-aineet ovat lähiruokaa, jota tuotetaan joko Päijät-Hämeessä tai maakunnan läheisyydessä. Raaka-aineina käytetään niin tuotettua ruokaa kuin luonnonantimia.

Vellamomenu edellyttää katkeamatonta tuotantoketjua ruoan tuottajalta ravintolan keittiöön. Se edellyttää saumatonta yhteistyötä tuottajien ja ravintoloiden välillä. Vellamomenu onkin ollut tärkeä oppimisprojekti niin tuottajille kuin ravintoloiden keittiöille. Samaan aikaan kuluttajien kiinnostus lähellä tuotettua ruokaa on kaiken aikaa kasvanut. Se antaa hyvät lähtökohdat Vellamomenun tulevaisuudelle.

Ensimmäinen Vellamomenu nautittiin juhlavasti Lahden kaupungintalolla 16. elokuuta 2006. Vellamomenun 10-vuotisjuhlaa vietetään kutsuvierastilaisuudessa 7. syyskuuta 2016 Mukkulan kartanossa.

Nykyisin Vellamomenuravintoloita ovat Hollolan hirvi, Lehmonkärki Asikkalassa, Linnahotelli Hartolassa, Ravintola Roúx Lahdessa, Lahden Seurahuone sekä Vierumäki-ravintolat Heinolassa.

 

Lisätietoja

Eija Säynätmäki
johdon sihteeri
eija.saynatmaki@paijat-hame.fi
044 3719 430

www.vellamomenu.fi