Virkistävä tuulahdus Ateenasta

Maija Väkeväinen - 12.02.2016

Ateenalainen Patrasin yliopistossa Kreikassa opiskeleva Charalampos (Mpampis) Trikkas tutustui suomalaiseen aluesuunnitteluun, hallintoon ja työelämään viikon työharjoitteujaksollaan Päijät-Hämeen liitossa.

Harjoittelun aikana niin Mpampis kuin maakuntaliiton henkilökuntakin pääsivät vertailemaan Suomen ja Kreikan aluesuunnittelujärjestelmiä.

– Olipa virkistävää vertailla erilaisia toimintatapoja, joilla kuitenkin päästään samaan lopputulokseen, totesi suunnittelupäällikkö Jukka Mikkonen. Omin päin tuskin tulisi mietityksi Kreikan ja Suomen aluesuunnittelujärjestelmien eroja.

– Ylpeänä esittelimme upeita valtakunnallisesti arvokkaita kulttuuriympäristökohteitamme, kuten Ristin kirkko ja Lahden kaupungintalo.  Estetiikkaa opiskelleena Mpampis olikin niistä aidosti kiinnostunut. Oli myös mielenkiintoista kuulla häneltä, mitkä asiat täällä kiinnittävät huomiota ja mitä ulkomaalainen havainnoi, kertoo maakunta-arkkitehti Mirja Karila-Reponen.

Meitä suomalaisia harmittavasta ”talvi”säästä huolimatta Mpampis oli erittäin tyytyväinen kokemukseensa Lahdessa. Hän osallistui ryhmän mukana konserttiin Sibeliustalossa ja kävi jopa hiihtämässä! Kreikassa arvostetaan puurakentamista ja Mpampis löysi Lahdessa esteettisen kauneuden, joka meiltä helposti jää huomiotta.  Oskarin Pihan Kahvila oli hänestä lämminhenkinen ja näytti kodilta.

Mpampis  tuli Suomeen Erasmus+ -ohjelmasta rahoitetun Epoque -projektin kautta. Projektissa on mukana Helsingin ylipiston Lahden Luma-keskus.